Ako sa stať dobrým barmanom?

Každý barman musí mať určitý dar. Všetko nie je iba o umení miešania drinkov alebo čapovaní piva. Na to, aby vo svojej práci vynikal, musí mať k práci správny prístup. Ako aj pri ostatných profesiách je potrebné, aby ho jeho práca bavila a napĺňala, bola pre neho vášňou. Dôležitými črtami pri tejto práci je byť milý, vtipný, komunikatívny, usmievavý, šikovný, spoločenský, trpezlivý a chápavý. Nie každý zákazník, ktorý do podniku vstúpi tam prichádza s dobrou náladou. Barman je v dnešnej dobe niečo ako moderný psychológ. Okrem miešania nápojov je už štandardom, že sa k nemu prídu ľudia vyrozprávať zo svojich problémov. Preto musí byť tolerantný, musí mať porozumenie pre všetkých tých ľudí, ktorí sa mu prídu posťažovať.alkoholový bar.jpg Nevyhnutnou črtou tejto profesie je poctivosť. Klamať zákazníka je tabu, pretože sa veľmi jednoducho môže stať, že sa na to príde a to je veľmi zlou vizitkou nielen pre barmana ale aj pre celý podnik. Oklamaný zákazník sa do baru už nikdy nevráti. Pri tejto práci je veľkou výhodou dobrá pamäť. Nejde iba o pamäť na receptúry nápojov a všetky suroviny, ktoré sa používajú na ich výrobu, ale aj na objednávky. Chýbať nesmie ani všímavosť, pretože ľudia by vnímali veľmi negatívne, keby mali pocit, že sú ignorovaní. Čo je teda pri tomto hobby najpodstatnejšie?
 
Radosť z práce
Nie je nič krajšie ako sa ráno zobúdzať s pocitom, že práca je našou radosťou, našou vášňou. Práca, v ktorej vynikáme a vďaka ktorej robíme svet aspoň o niečo lepším miestom (postačí aj zlepšiť deň jednému zákazníkovi) a sme za to aj adekvátne ohodnotení.
 
Vďačnosť
Ak sme vďační za to, že máme prácu tam, akú máme a ceníme si aj to, že ľudia si vyberú práve nás, resp. podnik v ktorom pracujeme a dávame im najavo, že si ich vážime, určite sa vrátia.
 
Pripravenosť
Je potrebné byť pripravený na čokoľvek, čo príde. Či už ide o príležitosť, smútok, radosť, prekvapenie. Všetko čo príde je potrebné vnímať tak, ako naozaj je a nie tak ako by sme chceli. Vďaka tomu budeme vedieť lepšie vnímať to, čo ľudia okolo nás potrebujú a ako by sme sa k nim mali v danej chvíli správať.restaurace.jpg
 
Žijem pre túto chvíľu
Na čo sa sústrediť na to, čo príde o hodinu, dve, deň, týždeň? Najväčší zmysel má sústrediť sa na to, čo je teraz. Príležitosť, ktorú máme teraz sa už nemusí zopakovať. Chvíľa, ktorú zažívame práve v tomto momente už nikdy nemusí prísť znova. A to dáva každému momentu v živote určitú hodnotu. A to platí aj pri našej práci.