Pokazil sa vám víno? Vyrobte si z neho ocot

Každý jeden druh octu je v podstate skvasený alkohol. Samozrejme, že nestačí nechať pokaziť víno, alebo pivo. Ak by ste však na dochutenie šalátu použili skvasené víno, v skutočnosti by sa vám nič nestalo a chuť, by bola veľmi podobná. Pokiaľ si však chcete vyrobiť domáci a naozaj kvalitný ocot, musíte zvoliť trošku iný postup.

korek
 
Základom je alkohol
 
Na internete sa stretnete s rôznymi návodmi na domácu výrobu octu. mnohé z nich však nie sú úplné. Väčšinou narazíte na postup, pri ktorom nastrúhate jablká, zalejete ich vodou a pridáte cukor. Keď táto zmes vykvasí, scedíte tekutinu, ktorá má byť výsledným produktom, teda octom. Tekutinu kyslej chute, by ste síce takto získali, avšak jej kvalita by nebola zrovnateľná s originálnym produktom. Navyše tento postup môže fungovať iba pri octe jablčnom. Kvalitné kvasenie totiž dosiahnete iba za prítomnosti alkoholu.
 
Druhy octu
 
Ideálnym materiálom na výrobu octu je víno. Z červeného si pripravíte červený vínny ocot, z bieleho zas biely. Druhou možnosťou je jablkový mušt, na ocot jablčný. Klasický liehový ocot sa vyrába kvasením riedeného etanolu, takže domáca výroba by bola trošku náročná. Na prípravu ryžového octu, by ste potrebovali špeciálne gule na kvasenie. Takže vínny, alebo jablčný ocot je na domácu výrobu najvhodnejší.
 
Veľmi dobrou pomôckou je octová kultúra. Jej pridaním podporíte správne kvasenie a hlavne máte istotu, že pôjde všetko podľa plánu.

ocet
 
Výroba octu
 
Ako sme už spomenuli, kvalitný ocot si najľahšie vyrobíte z vína. Môžete použiť aj to, na ktoré ste zabudli a začalo kysnúť samé. Príliš pokazené víno, alebo to kde sa objavila pleseň, však určite nepoužívajte. Aby ste zabránili množeniu choroboplodných zárodkov, je dobré ak ho pred prípravou vydezinfikujete. To urobíte tak, že ho necháte na sporáku zohriať na približne šesťdesiat stupňov Celzia, po dobu dvadsať až tridsať minút. Následne ho nechajte vychladnúť na tridsať stupňov, pridajte octovú kultúru podľa návodu a nechajte kvasiť. Kvalitný produkt získate minimálne za osem týždňov. Čím dlhšie ho však necháte kvasiť, tým kvalitnejší bude.